Yükleniyor..
  • 05551871187
  • 05551871187
Lazerle İz Tedavisi | Uzm. Dr. Aslı Şahin - Dermatoloji, Bolu

Lazerle İz Tedavisi

Lazerle İz Tedavisi

Lazerle İz Tedavisi

Tıpta izleri tamamen geçirebilecek bir yöntem bulunmamaktadır. Fakat fraksiyonel lazer ile deriden kabarık izler yumuşatılabilir, deri seviyesine indirilebilir, kızarıklıkları düzeltilebilir, olgunlaşmış izler dahi daha iyi hale getirilebilir. Yine yanığa bağlı meydana gelen sekellerin azaltılmasında, greftlerin yumuşatılmasında, çatlak tedavisinde oldukça etkilidir.

İzler (skarlar); değişik sebeplerle, vücudun değişik bölgelerinde, ortaya çıkabilmektedirler. Deri bütünlüğünü bozan her durum izle iyilemektedir. Cildimizin yalnızca en üst tabakası kendini yenileme kabiliyetine sahiptir. Bu tabakanın altında olan yaralanmalar mutlaka izle iyileşecektir. Estetik cerrahide de izler kalmakta ancak bu izler özel tekniklerle nerdeyse belli olmayacak şekilde oluşturulacaktır.

İz Tedavisi Kaç Çeşit Yapılabilir

İz tedavisi hem ameliyat hem de lazerle yapılabiliyor. Bunların haricinde bazen deriden kabarık iyileşmeler, keloid ve hipertrofik skarlar için steroid enjeksiyonları yapılabilmektedir.

Lazerle iz tedavileri minimum 3-5 seans gerektiriyor. Tedavi aralıkları ortalama 4 haftadır. Her uygulamada yüz bölgesinde 4-5 gün, vücut bölgesinde 15 gün kadar kabuk ya da pullanma oluşmaktadır. Bu pullanma döküldüğünde cilt daha pürüzsüz bir hale gelir. Gün geçtikçe iyileşme devam eder ve sadece 1 seansta bile fayda sağlanmaktadır. Bu şekilde tekrarlayan aralıklarla yapıldığında izler daha homojen, yumuşak, deriye yakın bir görünüme kavuşur.

Lazerle iz tedavisinde başarı oranları mevcut izin durumuna bağlı olarak değişiyor. Tedavide jilet izlerinde sayıca bir azalma olmayacak fakat izin görünürlüğü ve belirginliği azalacaktır. Deriden kabarık izler deri seviyesine inecek, iz solacak, yumuşayacak ve kabul edilebilir bir hale gelecektir.

Lazerle Çil Tedavisi

Çiller (ephelides), daha çok açık tenli ve kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela göz renkleri olan kimselerde görülen küçük kahverengi lekelerdir. Yazın çoğalıp kışın azalırlar. Çiller daha çok güneşe maruz kalan yüz, eller, göğüs ve sırt gibi bölgelerde oluşmaktadırlar. Bu kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen bir pigment olan melaninin birikmesinden kaynaklanır. Vücutta var olan melaninin miktarı bireylerin cilt renklerinin tonunu belirlemektedir. Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için, reaksiyon olarak, daha fazla melanin üretiyor. Bu da melanin birikimine, dolayısıyla çil oluşumuna sebep oluyor.

Cildinizde çil oluşmasını istemiyorsanız alınabilecek en etkili önlem güneşten korunmak olacaktır. Bu sayede vücudumuz melanin üretmemiş olur. Yüzdeki çiller deri kanserine dönüşmez. Fakat çil sahibi olanlar güneş ışığına daha hassastırlar. Çiller, yaşlılık lekeleri (lentigolar) ile benzerlik gösterebiliyor. Fakat yaşlılık lekeleri ileri yaşlarda ortaya çıkar ve her tür ciltte oluşabilir.